Koronavirus miatti adóváltozások napról napra

Koronavirus miatti adóváltozások napról napra

A 47. közlönyben megjelent a koronavírus miatt egyes ágazatokat súlytó gazdasági válság megsegítésére tett kormányzati intézkedés:

3 § (1) A  turisztikai, a  vendéglátóipari, a  szórakoztatóipari, a  szerencsejáték, a  filmipari, az  előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. A  felmondási tilalom a Kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható.
(2) Az (1) bekezdés szerinti  bérleti díj a  veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, abban az  esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott ágazatokban (tehát a fenti ágazatok) működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott

a) munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.

Tehát a szochó fizetési kötelezettség alól és vélhetőleg a szakképzési hozzájárulás alól is. KIVÁ-t nem tudjuk. 
b) munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a  természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

Tehát a levonás a munkabérből 4 %, de maximum 7710 FT, illetve a 15 % os SZJA lesz.

(2) A  turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.

Tehát nem kell 4% turizmusfejlesztést fizetni, DE továbbá felhívom a figyelmet a vendéglátó egységeknél, hogy az elvitelre történő kiszolgálás 15 óra után 27 %-os áfa kulcs alá tartozik!

5. § A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a  kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a  kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

Tehát sajnos csak a taxisok…..az ágazat más katás-kivás károsultjai egyenlőre még nem! 🙁

https://magyarkozlony.hu/     47. szám.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.